Julmarknader i Polen 2019

Julmarknaderna i Polen håller inte samma dignitet eller tradition som kan upplevas i Tyskland eller Österrike. Men vissa av julmarknaderna i Polen, exempelvis den i Krakow har ägt rum under hundratals år. Vi får ändå säga att julmarknaderna som vi känner till dem idag, är ett ganska så nytt fenomen i Polen.

Om du tänker på att julmarknaderna i Polen är relativt nya och inte förväntar dig en enorm kulturell händelse så kommer du garanterat inte bli besviken. Det är också värt att notera att de polska julmarknaderna växer varje år och julmarknaderna i Polen kommer bara bli bättre och bättre, så varför inte passa på redan nu? Ett annat stort plus är att Polen är så mycket mer billigare för oss svenskar idag, än vad exempelvis Tyskland och Österrike är, så Polen är definitivt värt att överväga för julen 2019!

I detta inlägget kommer vi gå igenom de olika julmarknaderna i Polen. Oavsett om du reser med bil, buss eller bara tar en kryssning till Polen så kommer du kunna insupa mer information om den staden du kommer besöka i Polen. 


Julmarknad Krakow

Som vi tidigare nämnde är julmarknaden i Krakow den överlägset mest etablerade julmarknaden och Wroclaw har en av de vackraste platserna på torget. Om du vill besöka de bästa julmarknaderna i Polen föreslår jag att du väljer en av dessa städer.

Krakows julmarknad är lätt den bästa i Polen och inte bara är marknaden fylld med utsökt mat och intressanta prydnadssaker, själva staden är en av de vackraste och mest populära i hela Polen. När du tänker på värde för pengarna så går det inte slå Krakow på fingrarna.

Julmarknaden i Krakow äger rum i den mindre delen av det centrala torget, Rynek Glowny, intill den berömda tyghallen. Det är en kompakt och pittoreskt julmarknad med ett stort fokus på traditionell mat och några udda saker också.

julmarknad i Krakow

Specialiteter att finns på julmarknaden i Krakow

Rökt ost – Ett bra alternativ för vegetarianer, även om osten ibland är inslagen och kokt i bacon!
Pierogi-bås – Smaksatt fyllda piroger med ost, surkål eller olika sorters kött, finns även söta pirogier fyllda med bär och sötad ost.
Grillat kött – Köttälskare kan välja mellan lokala korvar, rostad grisknöckel, kycklingkebab och massor av annat grillat kött.
Soppa – Det finns några vegetariska soppor på Krakow marknaden. svamp, tomat och kål. Dessutom kan du få traditionell gulashsoppa.
Glögg från de enorma fat placerade runt julmarknaden. Kolla efter skyltar som säger grzane wino, varmt vin på polska.
Matryoshka (ryska) dockor verkar vara populära på julmarknaderna.
Träleksaker och köksredskap.

Julmarknaden i Krakow öppnar vanligtvis i slutet av november (29e november) och varar till 26 december, även om den ofta förlängs till början av januari eftersom Three Kings Day eller Epiphany markerar slutet på julsäsongen i Polen.

Uppdatera inlägget för den senaste informationen, idag 20191127 lägger vi in flera städer där ni kan gå på julmarknad i Polen


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *