Julmarknader i Polen 2019

Julmarknaderna i Polen håller inte samma dignitet eller tradition som kan upplevas i Tyskland eller Österrike. Men vissa av julmarknaderna i Polen, exempelvis den i Krakow har ägt rum under hundratals år. Vi får ändå säga att julmarknaderna som vi känner till dem idag, är ett ganska så nytt fenomen i Polen.

Om du tänker på att julmarknaderna i Polen är relativt nya och inte förväntar dig en enorm kulturell händelse så kommer du garanterat inte bli besviken. Det är också värt att notera att de polska julmarknaderna växer varje år och julmarknaderna i Polen kommer bara bli bättre och bättre, så varför inte passa på redan nu? Ett annat stort plus är att Polen är så mycket mer billigare för oss svenskar idag, än vad exempelvis Tyskland och Österrike är, så Polen är definitivt värt att överväga för julen 2019!

I detta inlägget kommer vi gå igenom de olika julmarknaderna i Polen. Oavsett om du reser med bil, buss eller bara tar en kryssning till Polen så kommer du kunna insupa mer information om den staden du kommer besöka i Polen. 


Julmarknad Krakow

Som vi tidigare nämnde är julmarknaden i Krakow den överlägset mest etablerade julmarknaden och Wroclaw har en av de vackraste platserna på torget. Om du vill besöka de bästa julmarknaderna i Polen föreslår jag att du väljer en av dessa städer.

Krakows julmarknad är lätt den bästa i Polen och inte bara är marknaden fylld med utsökt mat och intressanta prydnadssaker, själva staden är en av de vackraste och mest populära i hela Polen. När du tänker på värde för pengarna så går det inte slå Krakow på fingrarna.

Julmarknaden i Krakow äger rum i den mindre delen av det centrala torget, Rynek Glowny, intill den berömda tyghallen. Det är en kompakt och pittoreskt julmarknad med ett stort fokus på traditionell mat och några udda saker också.

julmarknad i Krakow

Specialiteter att finns på julmarknaden i Krakow

Rökt ost – Ett bra alternativ för vegetarianer, även om osten ibland är inslagen och kokt i bacon!
Pierogi-bås – Smaksatt fyllda piroger med ost, surkål eller olika sorters kött, finns även söta pirogier fyllda med bär och sötad ost.
Grillat kött – Köttälskare kan välja mellan lokala korvar, rostad grisknöckel, kycklingkebab och massor av annat grillat kött.
Soppa – Det finns några vegetariska soppor på Krakow marknaden. svamp, tomat och kål. Dessutom kan du få traditionell gulashsoppa.
Glögg från de enorma fat placerade runt julmarknaden. Kolla efter skyltar som säger grzane wino, varmt vin på polska.
Matryoshka (ryska) dockor verkar vara populära på julmarknaderna.
Träleksaker och köksredskap.

Julmarknaden i Krakow öppnar vanligtvis i slutet av november (29e november) och varar till 26 december, även om den ofta förlängs till början av januari eftersom Three Kings Day eller Epiphany markerar slutet på julsäsongen i Polen.

Julmarknad i Wroclow

Julmarknaden i Wroclaw är den julmarknad i Polen som öppnar först av alla. Redan från 22 november kan du besöka julmarknaden som håller igång till den 31 december. Öppettiderna är mellan 10:00–21:00 varje dag. Wroclaws julmarknad har funnits i århundraden och formas som sagolandskap. Bland julgranar och doften av glögg och chokladpepparkakor kan besökarna i Wroclaw förvänta sig en mängd julöverraskningar och nöjesattraktioner.
Plac Solny torget i centrala Wroclow är platsen du vill besöka för julmarknaden och alla attraktioner. Se videon för mer information:

Julshower i Wroclow

De som besöker julmarknaden i Wroclow har möjlighet att se en magisk show.

Christmas Magic in Fairy Tales kör igång redan den 6:e december . Då hälsar Santa Claus alla välkomna och den officiella julgransbelysning i Wroclaw kommer öppnas.

Från 6:e till 16:e december kommer julshowerna vara igång, där du kan se artistframträdanden för de allra yngsta barnen. Julkonserter hålls i samarbete med Wroclaw Centrum för social utveckling. Den 9:e december kommer den traditionella julparaden med jultomten äga rum och har sedan sin final på scenen. Den 16:e december kommer Wroclaws älvor leda en parad på Salutorget.

Julshowerna avslutas sedan med Christmas Carol Singers Parade den 23:e december.

Den 24:e december bredvid julgranen på Wroclaw torget Plac Solny kommer det firas julafton med middag för de ensamma, uteliggare och behövande. Denna jultradition organiseras av Wroclaw stad.


Julmarknad Gdansk

Gdansk har självklart också en julmarknad. Om du är i hamnstaden Gdansk i december, så vill du stanna till på julmarknad som hittas på Targ Weglowy. Här kan du träffa den polska jultomten, ta en åktur på skridskobanan och se julgranar på stora skärmar från hela världen. Targ Węglowy-torget blir en sagoplats under julmarknaden i Gdansk, där du finner dussintals med stånd där du kan köpa allt från godis och julgranstillbehör till varma ullstrumpor, samt hantverk och leksaker.

På Gdansk julmarknad finner du även speciella produkter som inte går hitta på andra julmarknader. Exempelvis kan du köpa julklappar som är gjorda av bärnsten skördade från Östersjön eller hitta andra souvenirer som påminner dig om din vistelse i den norra polska staden.

Fakta för julmarknaden i Gdansk 2019

I år börjar julmarknaden den 23 november och pågår till den 1 januari.

Julmarknaden i Gdansk är koncentrerad till torget Targ Weglowy och Golden gate Wyzynna Gate.

Gdansk Christmas Market är den första och enda polska mässan som har nominerats till ”European Best Christmas Market”.

Program för julmarknad i Gdansk 2019

Referens: https://exploregdansk.info/events/christmas-market-in-gdansk/

Varje dag fram till 23 december kl 17 öppnas ett fönster av Advent Gate

Lördag 23 november

17: 00–18: 30 Ginger Bread Parade för att markera öppningen av mässan : Targ Weglowy (kolmarknaden)

Måndag 2 december

16: 15–17: 15 St Lucys procession från Kalmar — Gdańsks partnerstad, plats: Targ Weglowy (kolmarknaden)

17: 00–18: 30 St Nicholas Parade plats: Targ Weglowy (kolmarknaden)

Onsdag 4 december

St Nicholas Parade plats: Targ Weglowy (kolmarknaden)

Torsdag 5 december

16:30 Öppning av Amber Nativity Scene, plats: 40 / 41-42 / 43 Mariacka Street
Idén till nativitetsscenen kom från KIGB: s polska Amber Commerce Chamber i samarbete med staden Gdańsk. Födelsescenen är tillgänglig för visning från 5 december till 6 januari, 10: 00–18: 00.

17:00 Gdansk Christmas Fair Tree, låt oss välkommen Santa Claus
Santa Claus kommer till Gdańsk, tänder upp lamporna på Gdańsk Christmas Tree och besöker mässan, plats: Dlugie Pobrzeze (Long Riverfront), Zielony Most (Green Bridge), Dlugi Targ (Lång marknad)

Fredag 6 december

St Nicholas Parade plats : Targ Weglowy (kolmarknaden)

17: 30–17: 50 Christmas Chimes, Bells Ringningsplats : Targ Weglowy (kolmarknaden)

18: 30–18: 50 Gdańsk Mobile Carillon

Lördag 7 december

13: 00–18: 00 Santa’s Throne, Santa’s Home! Kom leta efter jultomten! plats: Targ Weglowy (kolmarknad)

17: 30–17: 50 Christmas Chimes, Bells Ringningsplats : Targ Weglowy (kolmarknaden)

18: 30–18: 50 Gdańsk Mobile Carillon

Söndag 8 december

13: 00–18: 00 Santa’s Throne, Santa’s Home! Kom leta efter jultomten! plats Targ Weglowy (kolmarknad)

17: 30–17: 50 Christmas Chimes, Bells Ringing; plats Targ Weglowy (kolmarknad)

18: 30–18: 50 Gdańsk Mobile Carillon

Måndag 9 december

17: 00–18: 30 Eventyr vinterparadplats : Targ Weglowy (kolmarknaden)

Onsdag 11 december

17: 00–18: 30 Fairy-Tale Winter Parade : Targ Weglowy (kolmarknaden)

Fredag ​​13 december

17: 00–18: 30 Fairy-Tale Winter Parade : Targ Weglowy (kolmarknaden)

Lördag 14 december

11: 00–19: 00 Skogarna i Gdansk välkomnar dig!
Kreativa workshops för att göra skogsmakande ornament och centrepieces; lära sig att känna igen spår som lämnas av skogsdjur; viltkött, pålägg och produkter; jakt melodier av Jantar Hunting Bugler Band. SKOGEN ÄR HÄR! Stall av polska statliga skogar, plats: Targ Weglowy (kolmarknaden)

13: 00–18: 00 Santa’s Throne, Santa’s Home! Kom leta efter jultomten! Här, där och överallt, plats : Targ Weglowy (kolmarknad)

15:00 Angels Play för Hospice plats : Targ Weglowy (Koltorget)
Award presentation ceremonin: Angels spela för Hospice konst tävlingen.

Söndag 15 december

11: 00–19: 00 Skogarna välkomnar dig på julmässan i Gdansk!
Kreativa workshops för att göra skogsmakande ornament och centrepieces; lära sig att känna igen spår som lämnas av skogsdjur; viltkött, pålägg och produkter; jakt melodier av Jantar Hunting Bugler Band. SKOGEN ÄR HÄR! Stall av polska statliga skogar, plats: Targ Weglowy (kolmarknaden)

St Dominic’s Fair i GdanskLäs också
13: 00–18: 00 Santa’s Throne, Santa’s Home! Kom leta efter jultomten! Här, där och överallt, plats: Targ Weglowy (kolmarknad)

Måndag 16 december

17: 00–18: 30 O Tidningar av komfort och glädje! Här går vi med en carolling-procession, plats: Targ Weglowy (kolmarknaden)

Onsdag 18 december

17: 00–18: 30 O Tidningar av komfort och glädje! Här går vi med en carolling-procession, plats : Targ Weglowy (kolmarknaden)

Fredag ​​20 december

17: 00–18: 30 O Tidningar av komfort och glädje! Här går vi med en carolling-procession, plats: Targ Weglowy (kolmarknaden)

Lördag 21 december

9: 00–15: 00 Skogarna i Gdansk välkomnar dig!
Köp en julgran från Pommerns skogar, viltkött och produkter, skogsmatprodukter. Forest Goodness
Kreativa workshops för att göra dekorationer; skog-tema spel och tävlingar. ort: 9/19 Rogaczewskiego Street, torget framför Regiondirektoratet för statliga skogar

13: 00–18: 00 Santa’s Throne, Santa’s Home! Kom leta efter jultomten! plats: Targ Weglowy (kolmarknad)

Söndag 22 december

13: 00–18: 00 Santa’s Throne, Santa’s Home! Kom leta efter jultomten! plats: Targ Weglowy (kolmarknad)

16:00 Gdansk julaftonsplats : Dlugi Targ (Long Market)

Tisdag 24 december

12:00 julafton för hemlösa och de i nöd, plats: Wielka Zbrojownia (Grand Armory)

Tisdag 31 december Nyårsafton

17:30 Nyårsaftonkonsert för barn och ungdomar: Roksana Wagiel, plats scenen, Targ Weglowy (kolmarknaden)

19: 00–22: 00 DJ NIGHT


Kommentera
En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *