Polenresor

Vill du få ett skönt avbrott från vardagens stress så kan du enkelt ta en färja, till Polen. En Polenkryssning är att utmärkt sätt att slappna av och få en minisemester. Du kan även kombinera kryssningen med billig shopping i Gdansk eller ta dig vidare in i Polen med bil eller tåg. Polen är ett stort land. Till sin yta sträcker sig Polen ända från Östersjön i norr till Tatrabergen i söder.

polenkarta

Polen karta med de största städerna


Polen kryssning med Stena Line

Det finns flera varianter av Polenkryssning att välja på. Antingen kan du åka på nöjeskryss under helgerna där du får uppleva festlig stämning, livemusik, underhållning och quiz med Stena Lines nöjesvärdar. Eller kan du åka på ett seniorkryss 24 timmar eller 36 timmar på söndagar och måndagar. 

Det finns även vanliga 24 timmars kryssningar där du återvänder med samma båt som du anländer i Polen med. 36 timmars kryssningen ger dig 2 kvällar ombord och en heldag i land. 

Pure Nordic Spa ombord ger dig möjlighet att koppla av i relaxavdelningen, basta, njuta av äventyrsduschar och hot wells. Ta med dig badkläder.

Stena Vision

Stena Vision erbjuder premium WIFI, rymliga hytter, underhållning och spa. Här finner du även en bordershop där du kan shoppa loss upp till 60% billigare än hemma i Sverige. Stena Vision har även lekrum för de mindre och för lite äldre barn.

Lite snabbfakta om färjan

Fartygsmodell: RO-PAX

Längd: 176m

Byggd: 1987/2010

Bilkapacitet: 460

Passagerarkapacitet: 1700

Mer information om Stena Vision här

Stena Spirit

Stena Spirit erbjuder samma egenskaper som Stena Vision. Här finns ett skönt soldäck där du kan dricka något gott. underhållning, spa med havsutsikt, god mat. Stena Vision har även lekrum för de mindre och för de lite äldre barnen. Premium WIFI finns också på Stena Spirit. 

Lite snabbfakta om färjan

Fartygsmodell: RO-PAX

Längd: 176m

Byggd: 1987/2011

Bilkapacitet: 460

Passagerarkapacitet: 1700

Mer information om Stena Spirit här

Stena Baltica

Stena Baltica går i första hand som transportfartyg på linjen Karlskrona-Gdynia. Färjan tar även ombord en del passagerare och passa bra om du ska över med bilen och inte behöver den underhållning och spa som Stena Vision och Spirit erbjuder. Du finner en bar och en Bufférestaurang på Stena Baltica. Fartyget tar 100 bilar och 176 passagerare. 

Mer information om Stena Baltica här

Vad kan man göra i Gdansk, Sopot & Gdynia?

Det går att göra Massor i Gdansk, Sopot och Gdynia!!

 

Strandliv, party och massor utav historia. 

promenadstråk Gdansk

Shopping i Gdansk

Gdansk är ett shoppingparadis eftersom det finns gott om affärer i centrum och ett par köpcentra. Ulica Mariacka är känd som en av de vackraste gatorna i Europa, här hittar du många mysiga butiker och gömda skatter. 

Om det regnar kan du spendera lite tid inomhus i ett köpcentrum i Great Mill-byggnaden på Ulica Wielkie Mlyny. Här kan du köpa oundvikliga souvenir och presentartiklar till vänner och familj. Ett annat större köpcentrum ligger på Ulica Rajska, som heter Madison Park. Det har mer än 100 butiker, inklusive turistinformation, modebutiker, ett gym och ett sjukhus.

Mycket händer även i Sopot och Gdynia på shoppingfronten. Kolla in de lilla butikerna i badortet Sopot eller de exklusiva butikerna i den blomstrande hamnstaden Gdynia.

Sevärdheter

Długi Targ (Långa torget)

En av stadens främsta turistattraktioner och en utmärkt starkpunkt för vidare upptäcker av Gdansk och inte minst gamla stan. Här avrättades en gång i tiden häxor och brottslingar, men var även en ett torg där alla de rikaste bodde.

Promenadstråket Dlugie Pobrzeze

Vid vattnet finner du promenadstråket Dlugie Pobrzeze. Perfekt för dig som älskar uteserveringar och titta på folk som strosar förbi, samt båtar i kanalen. 

Mariakyrkan

Världens största tegelkyrka som rymmer hela 25 000 besökare. Från kyrkans torn kan du beundra en underbar utsikt över Gdansk. 

Boka färja till Polen

Använd rabattkoden POLENREA, om du är med i hyresgästföreningen kan du använda HGF

 

Boka en oförglömlig resa mellan Karlskrona Gdynia idag!

 

Polen Karta

Här ser vi mer hur Polen ser ut geografiskt och att Polen är uppdelat i 16 województwa län.

polen karta

Polen karta med regionerna, województwa län


Valuta Polen

I Polen använder de Polska Zloty (PLN) som valuta. Det är inte lönt att växla pengar innan resan eftersom du kan få dålig växlingskurs i Sverige.  Bankomater hittar du i alla polska städer och så fort du sätter i ditt svenska bankomatkort så får du automatiskt språk i bankomaten på engelska eller svenska. Välj alltid att bli debiterad i den lokala valutan, i detta fallet Zloty. Om du väljer att bli debiterad i SEK så kommer du förlora en del pengar. 

Zlotyn har funnits i Polen ändå sedan 1400 talet och Zloty som ord betyder guld. Zlotyn har gått igenom en valutareform på 1990 talet. 

Vi rekommenderar att använda kort utan uttagsavgifter utomlands, exempelvis Norwegians bankkort som är gratis. Då slipper du uttagsavgifter och sparar därmed pengar varje gång du tar ut pengar. Med andra kort från Sverige brukar du annars få betala mellan 20-60 kronor vid varje uttag. 

Polens valuta finns både som mynt och sedlar i följande valörer:

Mynt: 1, 2, 5 zloty och 1, 2, 5, 10, 20, 50 groszy (som mynt i Sverige).

Sedlar: 10, 20, 50, 100, 200 och 500 zloty.