Tips på bilsemester i Polen och Tyskland

Förra sommaren gjorde jag en spännande bilresa i Polen och Tyskland med en skåpbil som jag inrett som camper.

Pure Nordic Spa Stena Vision

Bilsemestern började från Småland med Stena Line färjan och båten Stena Vision mellan Karlskrona och Gdynia. På färjan minns jag att det var lite stormigt, men det var extra spännande att uppleva Pure Nordic Spa på båten då. Måltiderna på polenfärjan var också riktigt bra så det kändes som min bilsemester började helt perfekt.

Mycket avkopplande och skön stämning. Jag hade en bra hytt och hade inga problem med att sova på färjan.

På morgonen dagen efter runt 09 snåret var strålande solsken och dags att köra i land i Gdynia.Pure Nordic spa utsikt

Det var inga problem alls att köra bil i Polen, men det skadar inte att ha en bra GPS.

Vägarna är däremot ganska så slitna på sina ställen, så kolla över bilens fjädring innan du tar med dig bilen över till Polen. Motorvägarna i Polen är i mycket bättre skick än vad de mindre vägarna är inne i Gdynia, Sopot och Gdansk. Vi ska gå in lite mer på möjliga rutter i Polen lite längre fram i detta inlägget. Det kändes som polackerna visste om att deras mindre stadsvägar var i sämre skick och de tog det väldigt lugnt på vägarna, inga som gasade på och ingen stress.

Camping i Sopot

Camping Park45 Sopot Polen
Här har jag slagit mig tillro med min camper van på Park45 camping i Sopot

Jag hade några timmar på mig innan jag kunde checka in på campingen i Sopot. Innan jag reste hade jag gjort lite research om Polska Rivierans campingutbud och kommit fram till att campa i Sopot vore bäst på PARK45. Denna camping hade fått bäst recensioner, samt kändes modern och fräsch. Den låg även fantastiskt nära havet vid Polska Rivieran och hade mycket bra priser. Nästan alla campingarna heter något med ett nummer, så det kan vara lite rörigt att hitta rätt camping tyckte jag eftersom det finns ganska så många.

Wifi är gratis på campingen och fungerade okej. Däremot var det lite svårt med el, tog lite tid innan jag hittade ett ledigt uttag. Men det kan ha varit en tillfällighet eftersom just där jag placerade bilen var det många andra campare runtomkring. Några tyskar hade gigantiska husbilar med tvättmaskin vid sidan och ett par våningar höga. De hade säkert norpat åt sig en hel del strömuttag.

På campingen nära entrén fanns en grill och foodtruck, samt även ett mindre bryggeri som sålde sin lokala öl. Detta bidrog till en ännu mysigare stämning. Duscharna och toaletterna var fräscha, de städade dem nonstop. Bungalowens och bungalowbyn såg väldigt mysig ut, speciellt på kvällarna när man gick förbi dem. Ett dopp i havet var max 100m ifrån och det går endast komma in på campingområdet om man har tag. Campingen kändes oerhört säker. Det fanns vakter dygnet runt och övervakningskameror. Jag såg en del svenskregistrerade bilar på campingen, så jag kan inte varit den första svensken att ha upptäckt denna pärla.

Strandpromenad Gdansk Sopot

En dag hyrde jag cykel och tog mig längs strandpromenaden mellan Sopot och Gdansk, en upplevelse som jag varmt kan rekommendera.

Det finns massor av aktiviteter längsmed strandpromenaden och massor av bra restaurang att njuta av gastronomi på. Många går även strandpromenaden. En dag körde jag bil till strandpromenadens start i Gdansk, där var det lite knepigt att parkera.

Bo bo hotell eller hyra lägenhet i Sopot eller Gdansk

Modern lägenhet i Gdansk

Vill man inte campa så finns det massor av bra hotell och lägenheter att hyra både i Sopot och Gdansk. Jag valde att hyra en lägenhet i Gdansk några dagar för att vara mer inne i den smeten. Den lägenheten jag hyrde var väldigt modern och hade kanonpris. Parkeringen i området var dessutom gratis.

Det finns massvis med lägenheter att hyra via Booking.com

lägenhet Gdansk

Bila vidare i Polen

Den rutten jag valde för att bila vidare i Polen var till Poznan. Jag hade vänner som varit i Poznan precis och som rekommenderade staden. Andra städer man skulle kunna fortsätta till är Warzawa, Lodz eller till Kaliningrad. Ännu längre söderut kan också vara ett alternativ. Jag vet inte hur motorvägarna ser ut åt de andra hållen, men motorvägen till Poznan var riktigt bra. Från Poznan är det bara att fortsätta på motorvägen till Berlin om man vill fortsätta sin bilsemester i Tyskland.

bilsemester i Polen och Tyskland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *